STEMOPNEMERS AV
Wat zijn de taken van de stemopnemers in de algemene vergadering van mede-eigenaars?
In België wordt het beheer en de besluitvorming van appartementsgebouwen en andere mede-eigendommen geregeld door de wet op de mede-eigendom. Tijdens de algemene vergadering van mede-eigenaars worden vaak stemopnemers aangeduid om ervoor te zorgen dat de stemming correct verloopt.
De voornaamste taken van de stemopnemers tijdens een algemene vergadering zijn:
- Controleren van aanwezigheden en volmachten: De stemopnemers controleren welke mede-eigenaars aanwezig zijn en of er volmachten zijn verleend.
- Nagaan van de quorums: Voor bepaalde beslissingen is een bepaald quorum van aanwezige of vertegenwoordigde aandelen in de gemeenschappelijke delen vereist. De stemopnemers controleren of dit quorum bereikt is.
- Overzien van de stemming: Bij de stemming over voorstellen controleren de stemopnemers hoe elke mede-eigenaar stemt (voor, tegen of onthouding) en noteren dit.
- Berekenen van de resultaten: Na de stemming berekenen de stemopnemers de resultaten op basis van de aandelen van elke mede-eigenaar in de gemeenschappelijke delen. Ze kijken dan of er voldoende stemmen zijn voor het goedkeuren van een voorstel.
- Communiceren van de resultaten: Zodra de stemmen zijn geteld en de resultaten zijn berekend, communiceren de stemopnemers deze aan de voorzitter van de vergadering.
- Noteren van de resultaten: In sommige gevallen kunnen stemopnemers ook verantwoordelijk zijn voor het noteren van de stemresultaten in de notulen van de vergadering.
Het is essentieel dat de stemopnemers onpartijdig en nauwkeurig te werk gaan, om ervoor te zorgen dat de genomen besluiten geldig en representatief zijn voor de wensen van de mede-eigenaars.
Luc Beyens stelde een Excel-toepassing op punt ten behoeve van de stemopnemers. De aanwezigheids- en stemquota's worden automatisch berekend in functie van het aantal aandelen per eigenaar. Zodoende wordt veel gepuzzel en rekenwerk vermeden. De toepassing vergt wel enig inzicht en ervaring met Excel.
Hoe omgaan met onthoudingen bij de stemming op een algemene vergadering?
Bron: https://www.dewaele.com/nl/advies/onthoudingen-stemming-algemene-vergadering
13 maart 2024
Op quasi elke algemene vergadering van een vereniging van mede-eigenaars, moeten er belangrijke beslissingen worden genomen. Elke mede-eigenaar wordt dan ook uitgenodigd om op deze algemene vergadering aanwezig te zijn en mee te stemmen. Maar wat als je je als mede-eigenaar wenst te onthouden over bepaalde punten die worden gestemd? Wij geven je graag wat meer uitleg hieromtrent!
Vooraleer de algemene vergadering beslissingen kan nemen, moet er gekeken worden of deze algemene vergadering wel geldig is samengesteld. Opdat voldaan zou zijn aan dit aanwezigheidsquorum moeten:
Het is de taak van de syndicus om bij de start van de vergadering te evalueren of het aanwezigheidsquorum werd behaald of niet. Blijkt dit niet het geval te zijn, dan kan na minstens 15 dagen een nieuwe algemene vergadering worden bijeengeroepen, waarbij het aantal aanwezigen - en bijgevolg het aanwezigheidsquorum - niet meer speelt.
Voor, tegen of geen mening?
Eenmaal het aanwezigheidsquorum werd bereikt, zal de syndicus de verschillende punten van de dagorde overlopen en kan er worden overgegaan tot de stemming over deze verschillende agendapunten.
Afhankelijk van het agendapunt waarover wordt gestemd, spelen volgende meerderheidsvereisten opdat van een voldoende meerderheid bij de stemming zou kunnen worden gesproken:
Elke mede-eigenaar kan hierbij voor of tegen stemmen, of - indien hij/zij geen standpunt wenst in te nemen - zich onthouden van de stemming. Belangrijk om weten is dat wanneer het aanwezigheidsquorum werd bereikt, er sowieso geldige beslissingen kunnen worden genomen, ook al zijn er mede-eigenaars die zich bij de stemming zelf onthouden.
Hierbij bepaalt de appartementswet uitdrukkelijk dat onthoudingen voor de berekening van de vereiste meerderheid, niet beschouwd worden als uitgebrachte stemmen (artikel 3.87 §8 lid 2 van Boek 3 van het B.W.). Let op: dit betekent wel dat indien een beslissing via unanimiteit moet worden genomen, er bij één onthouding al meteen geen éénparigheid/unanimiteit meer bereikt kan worden, aangezien iedereen in dat geval effectief moet stemmen.
We leggen dit graag uit aan de hand van een voorbeeld:
In een VME zijn er 20 mede-eigenaars die 2.000 aandelen vertegenwoordigen. Bij aanvang van de algemene vergadering stelt de syndicus vast dat het aanwezigheidsquorum werd bereikt aangezien 12 mede-eigenaars aanwezig zijn die 1.400 aandelen vertegenwoordigen. Voor 1 agendapunt moet een ⅘ meerderheid behaald worden.
In het geval dat iedereen meestemt en niemand zich onthoudt, moeten er in totaal 1.120/1.400 aanwezige/via volmacht vertegenwoordigde mede-eigenaars “ja” stemmen om deze ⅘ meerderheid te behalen.
Stel dat evenwel 5 mede-eigenaars die 600/1.400 aandelen vertegenwoordigen, zich onthouden tijdens de stemming, dan zou voornoemde meerderheid in principe niet meer gehaald kunnen worden. Aangezien met deze “onthoudingen” geen rekening wordt gehouden, moet evenwel enkel bekeken worden of minstens ⅘ van de 800/1.400 (nl.: 640) aandelen waarvoor wél een stem werd uitgebracht, “ja” werd gestemd.
Enkel de verhouding tussen het aantal “ja”-stemmen en “neen”-stemmen is dus relevant.
Wat met blanco of ongeldige stemmen?
Voor blanco of ongeldige stemmen geldt dezelfde redenering: ook hier worden deze op basis van artikel 3.87 §8 lid 2 van Boek 3 van het B.W. buiten beschouwing gelaten voor het berekenen van de behaalde meerderheid. Bij een beslissing die unanimiteit vereist, betekent dit evenwel - net zoals in geval van een onthouding - dat al meteen geen éénparigheid/unanimiteit meer kan worden behaald.
Nieuwe alinea